maanantai 12. huhtikuuta 2021

Harmaata maanantaita

Kyllä alkoi lupaavasti tämä viikko: taivaalta tuprutti aamulla mitäs muutakaan kuin lunta. Onneksi se ei kestänyt kauaa ja sää on alkanut selkiintyä. Kovin on vaan harmaata edelleen, joten katsellaan mm. auringonpaisteisia kuvia eiliseltä ja talvehtijoiden nuppuja. Keltainen nurkka ja varjokujan alku talon seinän vieressä puskevat piippoja ilahduttavan reippaaseen tahtiin ja nyt krookusten ja narsissien kaveriksi on noussut muitakin lajeja.

Ensimmäiset tulppaaninpiipot löytyivät keltaisesta nurkasta. Aivan kuvan yläreunassa näkyy narsissitupas.
Varjokujan puolelta talon varjosta löytyi mukavasti helmililjan piippoja. Osa on ottanut jo syksyllä varaslähtöä. Toinen samankokoinen rypäs löytyi puolen metrin päästä.
Näyttää siltä, että keltainen nurkka onkin normaalilumisena talvena puutarhamme ensimmäisten joukossa sulavia paikkoja. Silloin, jos lunta on vähän, kukkapenkit sulavat suunnilleen samaa tahtia ja jos lunta on niin paljon, että sitä on pitänyt pudottaa talven aikana katolta vähemmäksi, keltaisella nurkalla kestää pitkään sulaa. Pitänee kuitenkin laittaa syksyä varten muistiin, että siellä olisi potentiaalinen paikka aikaisille kevätkukkijoille. Muitakin paikkoja niille toki löytyisi.
Takanurkka on poikkeuksetta ensimmäisenä lumesta vapautuvia paikkoja.
Joka ikinen kevät olen pohtinut, miksen ole muistanut istuttaa syksyllä takanurkkaan aikaisia kevätkukkijoita. Vaikka nurkkaus ei näykään sisälle mistään ikkunasta, sillä maa viettää alaspäin ja lumikinokset peittävät lopun näkyvyyden, niin keväällä tulee kuitenkin kuljettua ympäri pihaa etsimässä kasveista elonmerkkejä. Kukkijat eivät siis menisi hukkaan ja olisivat vielä ensimmäisten perhosten ja kimalaisten ilonakin. Isoin riesa ovat vain rusakot, joiden reitti kulkee heti tuosta kuusien alta, mutta nehän saa estettyä verkoilla. Viime kesänä aloitin korjaamaan kukkapuutosta istuttamalla takanurkkaan kevättähtiä, mutta ne eivät ole vielä nousseet. En kyllä muista tarkalleen, mihin kohtaan niitä kaivoin. Ehkä ne ovatkin vielä lumen alla. Joka tapauksessa laitetaan muistiin, että tänne mahtuisi paljon enemmänkin kukintaa.
Patiopenkistä paljastuu jättiverbenoiden ja päivänkakkaroiden roippeita. Jossain välissä pitäisi olla myös posliinihyasinttia, joita siirsin varjokujalta vesimyyrän takia tänne.
Parin metrin päässä on alkanut sulaa toinen potentiaalinen kevätkukkijoiden paikka. Pikkusipulit eivät varmasti häiritsisi kärhöjä, jotka peittäisivät aikanaan sipulikukkien lakastuvat lehdet alleen.
Aurinkopenkki on vielä paksun lumikinoksen alla. Aivan aidan vieressä sen sijaan on jo sulaa maata, joten periaatteessa sinnekin voisi upottaa jotain matalia kevätkukkijoita, kuten scilloja tai kevättähtiä. Ne näkyisivät aidan ali kadun puolelle, sillä kivikkorinteessä lunta on enää ohuelti.
Aurinkopenkin aidan alla on kaistale sulaa maata.
Kivikkorinteessä on paljon ikivihreitä, jotka ovat jo paljastuneet lumesta. Sinilemmiö, mehitähdet, kangasajuruoho, kelta-, valko- ja lyydianmaksaruohot sekä sammalleimut ovat talvehtineet hyvin. Suurin osa kasveista on kuitenkin vielä lumen peitossa ja joka päivä on uusi pieni jännitysnäytelmä seurata, mitä hangesta paljastuu. Yleensä tunnistan hyvin kasvit, joita olen sinne istuttanut, mutta eilen muisti pätki sen verran, että piti kaksi kertaa miettiä, mikä mahtaa olla seuraavan kuvan "hämähäkki".
Todennäköisesti tämä musta rumilus on sinikatana 'Alba'. Jännityksellä odotan, alkaako pian näkyä elonmerkkejä vai onko tämä menetetty tapaus.
Sisälläkin tapahtuu koko ajan kaikkea uutta. Uusia taimia ei ole ilmestynyt kylvöruukuista pitkään aikaan, sillä en ole kylvänytkään melkein pariin viikkoon mitään. Muissa ruukuissa sen sijaan on tapahtumia kerrakseen.

Selleriruukkuun oli eksynyt lehtosinilatva. Taidan nyppäistä tämän kompostiin, sillä lehtosinilatvat ovat kasvaneet omissakin ruukuissaan hyvin.

Eteisessä talvehtineet pelakuut alkavat nuppuilla.
Latvoin verenpisaraa joku aika sitten. Haaroittumisen sijaan yksi latva tekikin kukkanuput.
Mukavaa viikkoa!

20 kommenttia:

  1. Oi, hienot nuput verenpisarassa. Minä olen viime päivät tuskaillut samoin omaa huonomuistisuuttani, sillä en laittanut pikkusipuleita paikkoihin, mihin olisi pitänyt. No, asia pitää korjata syksyllä, mutta taas on yksi kevät siltä osin ohitettu. Nyt on onneksi täälläkin tullut esiin nousevia kasvustoja, eli nautitaan keväästä ja uudesta kasvusta!
    Keväistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En raskinut nyppiä verenpisarasta nuppuja pois, kun olivat jo noin isoiksi ehtineet. Kukkikoon nyt sitten kun kerta niin tahtoo tehdä!
      Sitä ei vaan syksyllä ajattele yhtään, mitkä paikat sulavat ensimmäisenä. Minäkin lykin kukkasipuleita pääasiassa sellaisiin kohtiin, mitkä näkyvät ikkunoista. Pitää katsoa sitten kun kevättähdet kukkivat, jos vaikka jostain yltäisi muutamia mättäitä noihin ensimmäisiin sulapaikkoihin. Olen siirrellyt niitä ennenkin kukkivina ja hyvin ovat selvinneet. Huomenna tulee olemaan hauskaa käydä ensimmäisellä puutarhakierroksella, sillä tänään on ollut sen verran lämpöinen sää, että lumet ovat taas painuneet hyvää vauhtia aamun lumisateesta huolimatta. Edelleen on kymmenen astetta lämmintä. Keväistä viikkoa!

      Poista
  2. No nii, pian on lumi muisto vaan. Niin lupaavia on puutarhan ensimmääset pälävipaikat ja olishan se mukavaa, jos niistä het jotaki viheriää tuuppaas. Mullaki o viälä sipulittomia kohtia, vaikka niitä joka syksy multiihin piilootanki enemmä ku laki sallii. Jos ei pihalla pian kuki, nii sisällä ainaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää siltä, että tänään ovat hanget painuneet aika hyvin. Edelleen on kymmenen astetta lämmintä, joten sulaminen jatkuu vielä pitkään. Minäkin piilottelin viime syksynä vaikka miten paljon kukkasipuleita, mutta kaikki ne kohdat ovat vielä lumen alla. Ajattelin niin fiksusti istuttaa niitä ikkunoista näkyviin kohtiin! Voi olla, että sisällä todella kukkii ennen kuin ulkona edes ne ensimmäiset krookukset kukkivat.

      Poista
  3. Meilläkin on tänään satanut lähes koko päivän, ensi lunta, sitten räntää ja lopuksi vettä! Päivä on vierähtänyt mukavasti puutarhaohjelmien parissa:)
    Kevään ensimmäisiä kukkijoita tulee ihailtua, vaikka ne olisivat missä päin pihaa tahansa, kun joka päivä tulee kierrettyä koko piha ja etisittyä piippoja. Meilläkin hyvä paikka on sivupihan pienen polun varrella, jossa nyt kukkii lumikellot, virvaliljoja ja iriksiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla meni päivä töitä tehdessä. Sen verran kuitenkin seurailin ikkunasta tilannetta, että lunta ei tullut enää myöhemmin päivällä yhtään. Ei kyllä vettäkään. Välillä aurinko pilkisti pikkuisen pilven raosta, mutta muuten on ollut aika harmaa päivä.
      Pitää nyt oikeasti muistaa tuo syksyllä, että aikaisia sipulikukkia pitää olla juuri noissa ensimmäisenä sulavissa paikoissa vaikka eivät näkyisikään ikkunoista. Minäkin olen rämpinyt hankien läpi ristiin rastiin ympäri tonttia etsimässä sulapaikkoja ja piippoja, joten väliäkö sillä, vaikka sipulikukat eivät kukkisikaan juuri ikkunan edessä.

      Poista
  4. Pikkusipuleita voi hyvin olla muuallakin kun paikoissa joista ne näkee ikkunasta, minä olen laittanut kaikkialle koska kuitenkin tulee kuljettua kaikkialla puutarhassa. Toivottavasti löydät paljon kasveja hengissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Sitä ei vain muista syksyllä kun tuijottelee vain ikkunasta ulos päivän vähät valoisat tunnit. Uskon, että tänä keväänä ei paljoa talvituhoja löydy. Paitsi jos joka kukkapenkkiin on majoittunut vesimyyriä...

      Poista
  5. Täällä lumet ovat nyt saaneet kyytiä. Päivä on ollut aivan ihana. Lämpötila nousi jopa + 15 asteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin hanget madaltuivat taas mukavasti, vaikka ei ihan noin lämmintä ollutkaan. Kiva käydä huomenna tutkimassa, mitä kaikkea pihalta löytyy.

      Poista
  6. Kyllä nyt kevättä tekköö tännekkin ja eilen kuulin ekakerran tänä keväänä, teerien pukelluksen.
    Nuo pikkusipulit tahtoo miullakin unohtuu laittamatta monesti. Yritetään syksyllä muistoo!
    Tuota lehtosinilatvoo en oo laittanu, kun pelekeen se levviimistä. Kaunis se kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teerien pulina on myös mukavan keväinen ääni. Minulla on ollut yksi sinikukkainen lehtosinilatva jo monta vuotta eikä ole levinnyt yhtään mihinkään. Osan kuihtuneista kukista olen katkonut kasvin juurelle, mutta osa on kyllä jäänyt pystyyn eikä ole silti tullut siementaimia. Nämä pienet taimet ovat valkokukkaisia. Mietin vielä, pitäisikö ne istuttaa erilleen sinisestä etteivät kaikki innostu hurjaan siementuotantoon vai leviäisivätkö siltikään sen kummemmin. Lehtosinilatva on siitä mukava, että se alkaa vihertää saman tien kun lumet sulavat, kukkii aika pitkään ja pysyy myöhään syksyyn vihreänä. Kovissa myrskytuulissa sen korkeat kukkavarret vain taittuvat herkästi juuresta poikki.

      Poista
  7. Oi, miten söpöjä onkaan nuo verenpisaran nuput!

    VastaaPoista
  8. Hyvä on aina keväällä ottaa valokuvia aikaisista sulamiskohdista. Syksyllä voi muuten muisti pettää. Sillä taktiikalla minäkin olen istuttanut aikaisia kukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllä todellakin muisti pettää näissä asioissa! Pitäisi vielä muistaa katsellakin syksyllä niitä keväällä otettuja kuvia :D

      Poista
  9. Tämän kevään jälkeen ehkä muistat sinikatanan hyvin, kun nyt tuli ihmeteltyä mustaa hämähäkkiä.
    Muistaakseni Hirnakan torppa -blogissa oli vinkki kuvata nyt kaikki sipulikukkia kaipaavat paikat ja tallettaa ne nimettyyn kansioon löydettäväksi helpommin syksyllä. Toisaalta lumisiin paikkoihin istutetut sipulikukat kukkivat sitten myöhemmin ja siten pidentävät jonkun lajin kukkia omassa puutarhassa.
    Ihanan toiveikas verenpisara aikoo ottaa varaslähdön kesään. Muistin latvoa omani, mutta nuppuja ne eivät ole vielä tehneet. Pitääpä katsoa, mikä on pelaguiden tilanne.
    Kivasti pihasi jo vapautuu lumesta. Hienot ajat käsillä sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti muistan. Vanhemmat yksilöt olivatkin helpommin tunnistettavia kuin tuo viime kesän taimi.
      Hirnakan torpallahan se mainio idea oli. Pitänee ottaa se itsellekin käyttöön, sillä en minä viime syksynäkään muistanut katsella blogista sillä silmällä kevätkuvia. Ei minua haittaa, vaikka osa krookuksista ja kevätkurjenmiekoista kukkisikin vasta myöhemmin, mutta noihin ensimmäisenä sulaviin paikkoihin pitää ehdottomasti saada enemmän kukkia. Johan ne auttaisivat ensimmäisiä kimalaisia ja perhosiakin!
      Verenpisaralla on vauhti päällä. Eteisessä ollut yksilö ei vielä ole aloittanut nuppuilua mutta hyvin pontevasti sekin on kasvussa.
      Piha vapautuu lumesta tuskastuttavan hitaasti. Onneksi sentään lumet sulavat eivätkä ole jämähtäneet umpijäähän.

      Poista
  10. Nyt onkin ollut aurinkoisia päiviä joten mökilläkin on varmasti tapahtunut jonkinverran taas lisää. Nuo sipulikukkien hankinnat on minulla vähän vaiheessa. Nyt pitää kuitenkin syksyllä ostaa joitakin lisää. Mutta niistä aurinkoisista ja ensimmäisenä lumettomista paikoista ne puputkin ja peurat ne ensimmäisenä löytää. Että siinä mielessä on vähän hankalaa miettiä mihin niitä oikein istuttaisi. Olenkin yrittänyt pääsääntöisesti valita sellaisia mitkä ei niille kelpaisi.
    Hienosti siellä sisäkukkasi jo nuppuja tekevät. Samoin täällä pelakuut on kukkineet jo jonkinaikaa mutta verenpisarat on vasta tekemässä pieniä lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä ei varmaan ole mökillä enää yhtään lunta kun seuraavan kerran sinne menet. Pitää vain laittaa verkkohäkkejä sipuleiden suojaksi etteivät ahneet suut pääse niihin käsiksi. Minä olen lapioinut lunta joidenkin pupuille erityisen hyvin maistuvien kasvien päälle, etteivät talven jälkeen ahneuksissaan tule suoraan kukkapenkkiin.
      Minä toin varmaan verenpisarani aikaisemmin lämpimään kuin sinä. Eteisessä ollut yksilö ei ole vielä alkanut nuppuilemaan toisin kuin tuo lämpimässä vierashuoneessa ollut kaveri.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!