lauantai 1. huhtikuuta 2023

Neutraalisuutta kasvien nimistöön

Nyt on pakko tarttua erääseen jo pitkään ajatuksia herättäneeseen asiaan. Näinä pitkälle viedyn korrektiuden päivinä on nimittäin käynyt niin hassusti, että yksi sun toinen taho on vaatinut loukkaaviin kasvien nimiin muutoksia. Kyseessä ei olekaan mikään pieni ongelma, sillä tarkemmin tutkittuna melkein joka toinen kasvi sisältää nykypäivään sopimattomia ilmauksia.
Kerrannaiskukkainen kaunokainen.
Kenenkään ulkonäköä ei pitäisi kommentoida, joten kaunokainen on vähintäänkin epäilyttävä, ellei jopa törkeä ilmaus. Se on myös selvästi vanhanaikainen nimitys eikä kunnioita lainkaan kansainväliseen ja dynaamiseen imagoon pyrkivää valtiota. Kasvista suositellaan siis käyttämään vain sen latinankielistä nimeä bellis tai suomalaisittain pellis. Samaan kategoriaan kuuluvat kaunokit, joita on peräti 450 eri lajia. Kaikille niille on ehdotettu uudeksi nimeksi kenturia (tieteellisen nimen Centaurea mukaan). Ulkonäköasioihin liittyy tavallaan myös sinivuokko, joka halventaa Aku Ankka -sarjakuvia tuntevia poliiseja. Kyseisissä sarjakuvissa poliiseja kutsutaan useinkin sinivuokoiksi, mikä on traumatisoinut monia virkavallan edustajia. Uusi nimi tulee olemaan asuurivuokko, sillä sinisen sävy asuuri on lähellä vuokon sinisen sävyä.
Sinivuokkoni ei ole kukkinut, joten laitoin kuvan balkaninvuokosta, vaikka se kuuluukin eri sukuun.
JHL:n mukaan piika-nimitys halventaa erilaisissa kodin askareissa, kuten siivoamisessa, ruuanlaitossa ja pukeutumisessa avustavia henkilöitä. Siispä kesäkukka piiankielen nimi pitäisi poistaa pikimmiten käytöstä. Ongelmaton ei ole myöskään piiankielen sukupuolittuneesti korostunut toinen nimi ratamoneidonkieli. Liitto ehdottaakin jatkossa käyttämään kasvin tieteellisen nimen alkuosasta (Echium) johdettua nimeä ratamokyynkieli. Muinaiskreikan sana echis tarkoittaa nimittäin kyytä. Tällä poistuisi myös neidonkielten nykypäivään sopimaton nimi, sillä koko suvusta tulisi täten kyynkieliä.
Kuvassa on siis ratamokyynkieli.
Päihteidenkäytöstä ihmisiä irti auttavat tahot ovat puuttuneet myös joihinkin ongelmallisiin kasvien nimiin. Humalat, katkerot ja hamput pyritään kitkemään nimistöstä, sillä alkoholismiin ja päihteidenkäyttöön taipuvainen kansa kaipaa vielä tiukempia raameja pysyäkseen ruodussa. Humalalle on ehdotettu uutta nimeä lupuliini. Se olisi hyvin looginen humalan emikukintojen sisältämän lupuliinihartsin vuoksi ja nimenä sopisi mainiosti suomen kieleen. Myös katkeroiden latinankielinen nimi Gentiana olisi aivan riittävän käyttökelpoinen. Sen sijaan Suomessakin tuhansia vuosia viljelyssä ollut hamppu on ongelmallinen tapaus. Nykyinen nimi sopii erittäin hyvin suomen kieleen, kasvissa olisi erittäin paljon potentiaalia niin kuitu- kuin ravintokäytössäkin, mutta sen vahva huumemaine haraa vastaan. Latinankielinen nimi on suomenkielistäkin huonompi vaihtoehto. Yksi ehdotus on happu, joka olisi riittävän samankaltainen nykyisen nimen kanssa sisältämättä kuitenkaan kyseenalaisia viittauksia.
Aijai, päihteidenkäyttöön rohkaisevan törmäkatkeron tulin hankkineeksi viime syksynä alelaarista.
Eikä tässä vielä kaikki! Nimittäin taruolennot pitäisi sensuroida myös kasvien nimistä, sillä lapset menevät niistä sekaisin. Lastenkirjoista ja jopa aikuisten kaunokirjallisuudesta kun on sensuroitu yhtä sun toista, niin seuraava sukupolvi ei pian tiedä, mitä esimerkiksi aaveet, möröt, tontut ja joulupukki ovat. Siispä kummituspuu, keijunkukka, haltiankukka ja enkelinpasuuna tulevat poistumaan käytöstä ja kasveja kutsutaan niille nimillä korokia, heusera (suomennos Heucherasta), heuserella ja pasuunakukka.
Tarhakeijunkukat 'Midnight Rose' ja taustalla oleva 'Green Spice' joutunevat luopumaan pian nimistään.
Sen sijaan nimissä valeangervo ja valeunikko ei ole mitään moitittavaa. Nykyään kun uutisoidaan hyvin näyttävästi esimerkiksi valelääkäreistä, valehoitajista, valeopettajista ja jopa valelapsista, etuliite "vale" on hyvinkin uskottava, toimiva ja tätä päivää oleva ilmaus. Kaikki tietävät, että kyse on "jostain sinne päin mutta ei lainkaan".
Tarhavaleunikon ei tarvitse olla nimestään huolissaan.
Koska herneet (miksei muuten välillä vaikka perunat tai sipulit?) voi vetää nenään nykyään niin monesta asiasta, jätän suosiolla referoimatta tähän, mitä korjattavaa esimerkiksi sukupuolittuneissa kasvien nimissä, kuten neilikka, akankaali, ukonhattu ja ritarinkannus, olisi saati sitten musta-alkuisissa nimissä. En tahdo saada täällä blogissa aikaan liian kiivasta keskustelua aiheesta. Voitte kuitenkin halutessanne käydä kurkkaamassa täydellisen listan tältä sivustolta: Tasa-arvoa, korrektiutta ja neutraalisuutta kieleen. Laittakaahan kommenttia, mitä ajatuksia teille tästä aiheesta heräsi.

24 kommenttia:

  1. Jopas jotakin. Tällainen pulma on mennyt minulta ihan ohi. Kovin paljon on maailmassa toki muutettavaa on. Minusta kuitenkin tärkeintä on asennemuutos meissä ihmisissä ja yhteiskunnassa, ja sehän on mennyt mallilkaasti suvaitsevampaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika uskomatonta, eikö totta? Käyhän kurkkaamassa myös tuo postauksen loppuun laittamani linkki, sillä sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista.

      Poista
  2. Ettei vuan ois aprilliä. Mutta jos totta, niin hullulta kuulostaa. Mm. kaunokainenkin, voipko kauniimpoo nimeä olla ja ihan hellittely nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai sentään aprillia... Jos et usko, kannattaa käydä kurkkaamassa tuo postauksen lopussa oleva linkki.

      Poista
  3. Onpa hyvä että nostit näin tärkeän aiheen esille 😉

    VastaaPoista
  4. Eläköön rikas ja vivahteikas suomen kieli! Kasvien nimistö ei ole luotu loukkaamista varten, enkä usko kenenkään hyvän itsetunnon omaavan henkilön sitä sellaisena pitävänkään. Jos on suvaitsevainen, osaa ottaa myös perinteestä ammentuvat nimet niistä loukkaantumatta.
    Melkein meni täydestä. Kiitos hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
  5. Kutkuttavan hauskasti keksitty ja kirjoitettu postaus, josta sai oikean aprilliaamun piristyksen. 😊😊😊

    VastaaPoista
  6. :-D Hauskaa aprillipäivää sinnekin, täällä ainakin alkoi aamu mainioilla nauruilla!

    VastaaPoista
  7. Suorastaan nerokas postaus, kiitos nauruista! T. Sarita

    VastaaPoista
  8. Mainio juttu aprillipäivän ratoksi! Kiitos kekseliäästä postauksesta.
    En kyllä lainkaan ihmettelisi, vaikka joku näistä mainitsemistasi nimistä aiheuttaisi tiukkapipoisilla ahdistusta ja muutostarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mieli teki tehdä jotain huumorijuttua kun ei ole pitkään aikaan sellaista tullut naputeltua. Alkuperäisessä luonnostelmassa oli aika paljon ronskimpaakin huumorin kukkasta, jotka päädyin kuitenkin jättämään pois, ettei kukaan oikeasti loukkaantuisi. Aprillipäivä kun saattaa helposti mennä ohi monilta.

      Poista
  9. Ihana juttu jäi huhtikuun ensimmäisenä päivänä :D. Tämä kirvoitti hyvän mielen naurut.

    VastaaPoista
  10. 😄 En ehtinyt eilen lueskella tätä, tuli alkuun pudisteltua päätä, että mitä himettä ne nyt on taas alkanut keksiä 😂 kunnes tuli mieleen, että tämä postaus on varmaan eilisen 🤭 jo rupesi naurattamaan! Tosi hyvin toteutettu 😄👌

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!