lauantai 25. toukokuuta 2019

Esikkomania ja uusia hankintoja

Sain tänään oikein kunnolla laatuaikaa, sillä täällä oli pieni puutarhatapahtuma, jossa pääsin käymään ihan yksin ilman lapsia ja isäntää. Tietysti reissu laajeni läheisille taimistoillekin, eli yhteensä neljä pysäkkiä taimihoukutuksia. Ensimmäisenä kävin puutarhatapahtumassa, jossa oli useampiakin puutarhaharrastajia myymässä omia taimiaan ja pari yritystä, jolla oli puutarha-aiheisia tuotteita myynnissä. Kuvia en tapahtumasta ottanut, mutta taimia lähti jokunen mukaan.
Päivän esikko-ostokset. Palloesikko 'Alba' takana ja himalajanesikko vasemmalla edessä ovat taimistolta, loput harrastajilta tapahtumasta.
Tummanpinkki söpöläinen. Veikkaan, että kukat muuttuvat isommiksi kun taimi kasvaa vähän kokoa.
Tummanvioletti esikko, tällä varmaan sama juttu kuin edellisellä.
Vaaleanlila, vähän rotevampikasvuinen esikko. Myyjän mukaan tämä levittäytyy oikein komeaksi puskaksi.
Himalajanesikko. Ihanan värinen minusta.
Tapahtumasta lähti mukaan myös varjorikko (isännän mielestä vararikko...) sekä kolme punalehtistä lehtikaalia.
Taimistolta tarttui matkaan ensimmäinen kolmiopenkkiin tulevista kolmesta hunajamarjasta, lajike 'Vostorg' eli 'Ilo'. Kaksi kaveria pitäisi vielä löytää hänelle.
Pikkuisen tuli kuljettua laput silmilläkin. Eräällä taimistoista oli tarjouksessa sekalaisia taimia ja pitää kyllä myöntää, etten siellä tainnut ajatella yhtään mitään. Valitsin himalajan- ja palloesikoiden lisäksi ritarinkannuksen, sinikatanan, kurjenpolven ja tähkäesikon. Ruukuissa ei ollut nimilappuja, joten kuvasin pöydältä valitsemieni kasvien esittelylaput. Kotona sitten aloin yhdistellä nimiä ja taimia, ja ihmettelin, mikähän tämä "sellerintaimi" oikein on. Ei ainakaan se tähkäesikko.
Kolme oikeaa ostosta, yksi tuntematon "selleri". Mikähän lienee oikeasti?
Tällä kurjenpolvella oli niin erikoisen näköinen ja värinenkin kukinto, että oli ihan pakko ottaa mukaan.
Minulla on pinkki kausi selvästi menossa, sillä mukaan lähti myös ihana vaaleanpunainen ritarinkannus. Tämä taitaa mennä metsänreunapenkkiin sinisten kaveriksi.
Silmäkatanaa minulla on pikkutaimina vaikka miten paljon kasvamassa. Tässä niille kaveriksi sinikatana 'Alba'.
Monta tähkäesikkoa... Minulla taisi olla aivot narikassa ja laput silmillä. Eihän nämä ole esikoita nähneetkään!
Lähdin siis uudestaan ajelulle ja pyysin saada vaihtaa taimen toiseen. Tähkäesikoita sieltä ei löytynyt yhden yhtä, joten valitsin tilalle vaahtera-angervon (jälkeenpäin löysin netistä tälle myös nimen rikkoviuhka). Ihan outo kasvi minulle. Onko kellään kokemusta hänestä?
Vaahtera-angervo, eli rikkoviuhka. Lehdistön pitäisi kai kasvaa aikaa myöten korkeammaksi ja värittyä hienon punertavaksi syksyllä.
Äitini toi myös eilen uuden taimilastin, joten istutettavaa on taas yllin kyllin. Osalle uusista ostoksista ei ole vielä edes paikkoja mietittynä, mutta eiköhän niille jokin nurkka löydy. Täällä taas vaihteeksi sataa vettä, mutta pakko pian lähteä ulos ennen kuin jälkikasvu hyppii seinille. Sadesäällähän sitä olisi paras jakaa ja istuttaa kasveja... Hauskaa viikonloppua!

30 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Tuollaiset tapahtumat ovat kyllä kivoja. Minullakin on kova esikkomania nyt päällä. Juuri tänään kaivoin anopin pihasta kevätesikoita ja kun sade hellittää, pitäisi kaivaa purkkeihin palloesikoita. Tarkoitus olisi saada mökille omppupuiden alle kunnon esikkomaa ensi kevääksi. Muutaman päivän päästä lähden Tallinnaan puutarhamatkalle ja sieltä toivon mukaan löytyy lisää esikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää toivoa, että tapahtuma saisi jatkoa. Esikot ovat kauniita ja ihania, kun kukkivat ensimmäisten joukossa keväällä. Mietin vain, käykö valkoiselle palloesikolle samoin kuin viime keväänä hankitulle liilalle palleroiselle, että puskee kukkansa multaa vasten. Toivottavasti johtui vain jostain tämän kevään sääilmiöstä tai siitä, että taimi ei ollut vielä kotiutunut kunnolla. Antoisaa puutarhamatkaa!

      Poista
  2. Ihana taimisaalis! Onpa jännän näköistä tähkäesikkoa tosiaan :-D Voisihan se olla lipstikka tai kultapallo, ehkä... no, joka tapauksessa vaahtera-angervo näyttää tosi herkulta!
    Täälläkin sataa (Jeeeeee!), joten sama homma - istuttamista ja kasvien siirtelyä tiedossa. Huomenna meinaan tulee enempikin vettä, viimeinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää vain ihmetellä, miten sitä voi joskus olla aivot noin jumissa! Ihan pokkana valitsin parhaan "tähkäesikon" taimen mukaani enkä sen kummemmin edes ajatellut, että näinköhän tämä mikään esikko on :D Vettä oli luvattu tännekin huomiseksi paljon, eli eipä tule patiohommista mitään. Tämänpäiväisille ostoksille pitää vielä miettiä rauhassa paikat, mutta kaikki muut on nyt siirretty, jaettu ja istutettu.

      Poista
  3. Hieno Himalajanesikko! Meilläkin sataa, tosin aamupäivällä sain tehtyä yhden istutusalueen laajennusta, mullan kärräystä ja istutuspuuhia. Nyt tulee sen verran enemmän vettä, että piti lopettaa. Kiva, että pääsit omalle taimireissulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva päivä oli tosiaan, vaikka tihkusade vähän häiritsi välillä. Onneksi ei satanut paljoa juuri taimitapahtuman aikaan. Himalajanesikko on todella kaunis ja söpöjä ovat nuo muutkin.

      Poista
  4. Nättejä hankintoja, palloesikko varsinkin on söötti. Komeanvärinen ritarinkannus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon, että valkoinen ja viime vuonna ostamani lila palloesikko viihtyvät yhdessä ja kasvattavat kukkapallonsa korkealle. Ritarinkannuksen kukintaa odotan jännittyneenä, sillä en ole nähnyt muualla kuin kuvissa vaaleanpunaisia ritarikannuksia.

      Poista
  5. Lipstikalta näyttäis nuo mysteeritaimet. Kivoja esikoita, niitä ei ole koskaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voivat hyvinkin olla lipstikkaa. Olen samaa mieltä: esikoita ei voi olla liikaa! Varsinkaan söpöjä pinkkejä ja violetteja.

      Poista
  6. hyviä löytöjä. ihania värejä noissa esikoissa. meillä vain keltaista kevätesikkoa.
    sepelikasan alta paljastuneeseen plänttiin kannattaa todella jatkaa perennapenkkiä nurmikon sijaan. tuttu tunne tuo, kun yhden paikan saa siistittyä, niin selkäänsä kääntämällä näkee jo toisen...
    mukavaa sunnuntaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli ennen vain keltaisia esikoita. Viime syksynä sain äidiltäni pinkkejä, jotka nyt kukkivat. Nyt onkin sitten väreissä valinnanvaraa. Toivottavasti sitten ei ilmesty uutta isoa työmaata kun patio on valmis. Kiitos, mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  7. Käytit laatuaikas hyvi, erinoomaanen saalis :) Mulla kukkii rikkoviuhka ensimmäästä kertaa, joten ainaki talavehtii. Muusten viälä tiärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos rikkoviuhka talvehtii teillä, niin meilläkään ei pitäisi olla mitään ongelmia sen kanssa. Nyt pitää vielä löytää sille hyvä paikka.

      Poista
  8. Juuri tajusin, että viime vuonna ostin himalajanesikonkin, jonka lopulta kuivuus vei, kun unohdin kastella. Olen niin tottunut siihen, että ekan kuukauden jälkeen kastelun voi lopettaa ja kasvit ovat juurtuneet sekä vettä sataa tasaisesti taivaalta.

    Taimitapahtumat ovat hyviä, lun niistä saa samoilla vyöhykkeillä viihtyviä kaaveja. Osa sinun uusista esikoosta näyttää samalta, mitä omisssakin kukkapenkeissä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi. Viime kesä olikin aika raju pienille taimille. Toivottavasti tuleva kesä tarjoaa teilläkin enemmän vettä. Minusta tuntuu, että meidän piha on nyt jo niin kyllästetty vedellä, ettei kuivuudesta tule ongelmaa, vaikkei sataisi kahteen kuukauteen pisaraakaan. Kunpa vastaavia taimitapahtumia tulisi lisääkin, siellä oli vaikka mitä kivaa tarjolla.

      Poista
  9. Hieno tapahtuma, olet mukavia löytöjä. Kauniita ovat nuo esikkolöytösi. Minulla esikot odottavat vielä aikaansa, saa nähdä tuleeko sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tapahtumassa oli mukava käydä, vaikkei se kovin suuri ollutkaan. Ei sitä tiedä, ilmestyykö sinunkin pihaasi vielä joskus ensimmäinen esikko.

      Poista
  10. Hyviä hankintoja olet tehnyt. Tuollaiset puutarhatapahtumat ovat mukavia. Täälläkin eilen siirtolapuutarha-alueen asukkaat myivät taimia. Se on hyödyllistä, jos itsellä on kasveja liikaa, niin niistä on sitten iloa muille. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harrastajilta voi löytyä sellaisiakin kasveja, mitä ei taimistoilta löydy ja voi saada isojakin taimia ihan pilkkahintaan. Toivottavasti täällä järjestetään samanlaisia tapahtumia jatkossakin. Kiitos, mukavaa sunnuntaita myös sinulle!

      Poista
  11. Mukavat ostokset ja melko maltillisetkin. Minusta tuo "esikko" näyttää lipstikalta. Voi toki olla joku muukin. Hienoa, että puutarhaihmiset jakavat ja myyvät taimiaan. Siten on mahdollista saada sellaisiakin, joita on kaupoista vaikea löytää.
    Koko päivän on satanut vettä. Se tekee hyvää kuivalle maalle - kunhan ei koko kesää sada.
    Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhatapahtumasta olisi saattanut lähteä mukaan enemmänkin kasveja, mutta siellä oli paljon sellaisia joita minulla jo oli ennestään. Keltaisen ja oranssin ystävälle olisi myös ollut vaikka mitä kaunista tarjolla, mutta itse jätin ne väliin. Olen haikaillut pidempään erilaisia pinkkejä ja violetteja esikoita, joten nyt on se aukko puutarhassani hyvin täytetty. Osa noista taimista on sen kokoisia, että ne saa jaettua kukinnan jälkeen tai syksyllä. Meillä ei ole satanut tänään onneksi pisaraakaan ja se teki hyvää patiotyömaalle. Vielä jos olisi satanut pari päivää, niin olisi ehkä voinut miettiä pation sijasta uima-altaan rakentamista. Kiitos, mukavaa sunnuntai-iltaa sinullekin!

      Poista
  12. Beautiful little flowers !
    Greetings

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, Ela, and welcome to my reader! I hope you enjoy reading my blog.

      Poista
  13. Monipuolinen saalis, hauska seurata kevään mittaan, minne keksit ne sijoittaa ja kuinka ne edistyvät! Hyviä istutuskelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parille taimelle keksinkin jo tänään paikat ja eivätköhän loputkin löydä uudet kotinsa pian. Kiitos! Toivon, että sateet tulisivat öisin, jos on pakko enää sataa.

      Poista
  14. Onpas syötävän suloinen tuo himalajanesikko. Niin herkullisen värinenkin! Hieno saalis sinulla, eiköhän kaikille sopiva paikkakin löydy! Mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän himalajanesikon väristä. Osan uusista löydöistä jo istutinkin, mutta loput vielä etsivät paikkaansa. Kiitos, mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa!

      Poista
  15. Loistolöytöjä - kivoja esikoita ja muita ostoksia, keväällä myyjillä on tosi hyvät valikoimat. Paitsi niitä tähkäesikoita :D Mukavia istutushetkiä näiden parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noihin esikoihin olen nyt tykästynyt, vaikka muutkin ostokset tuntuvat vielä mieluisilta. No joo, ihan mieluiten olisin halunnut sen tähkäesikon, kun kerta lappunen oli esillä :D Muutenhan se ei edes ollut ostoslistallani. Kiitos!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!